Frestelser

Igår, i tjänsten, besökte jag Väla köpcenter. Och tänka sig! På en gång började jag känna suget av att shoppa. Men jag stod naturligtvis emot! ;) Var in en sväng på Hemtex och fascinerades över alla nya handdukar i vårens glada färger. Men mest förälskad blev jag i en lila tvålflaska i porslin! Den var så vacker! Men lila? Det är ju inte min färg och den skulle absolut inte ha någon självklar plats i vårat hem. Hade jag köpt den, hade ju onekligen Hemtex vunnit med 1-0...

Var också in en sväng på Flash. Åh, vad mycket fint de fått hem! Började genast börja fundera på vad jag skulle kunna tänkas behöva. Faktum är att min garderob är ganska tom efter utrensningen, och faktiskt har den aldrig varit speciellt välfylld. Jag brukar ha en ganska klar strategi när jag handlar kläder, och gör sällan några impulsköp. Så kanske är det dags att börja planera vårens garderob nu?

Summa summarum I - Norrlandsresan

Om resväskan var tung när jag åkte till Norrland, så var ännu tyngre när jag kom hem. TROTS att jag inte köpt en enda pryl och dessutom lämnat ifrån mig en hel del saker.  Så är det när man har en givmild mamma som också tycker om att rensa ut saker...

Med mig hem har jag:

4 väskor (två som jag ska behålla, två som ska traderas)
1 par oanvända, svarta pumps från Gabor som ska traderas
1 stycke plastlåda att göra iskuber i från Tupperware 
1 stycke underställ till Stefan (present från min pappa)
te, nötter och godis
1 stycke handmålat porslinsfat (mitt sedan länge, men som nu hittat hem)
1 stycke vitlöksgömma från Tupperware som ska traderas
1 stycke ögoncreme, som mamma inte använder
1 par örhängen från SNÖ (alla hjärtans present från min syster, som egentligen köpt dem till sig själv)

I söndags hjälpte jag också mamma att rensa ur garderoben. (Jag tror på att ha någon ärlig person som hjälper en med sådant. Och dessutom blir det roligare!) Det resulterade i två stora papperspåsar med kläder till Kupan, en jättestor plastpåse med skrotkläder i soptunnan och en normal plastpåse med fina kläder till en kollega. Kvar i garderoben? Galgar!

Nej, ett och annat plagg fick faktiskt vara kvar och så följde jag faktiskt med henne och shoppade lite nytt på måndagen. Det blev både jeans, en långärmad t-shirt, en vanlig t-shirt och ett par vinterkängor. Hon var så nöjd och belåten.

Jag fick också ett par födelsedagspresenter i förskott när jag var där uppe. Av mamma fick jag en fotvårdsbehandling. Så välbehövligt och skönt. (Dessutom tar den ingen plats!) Och av pappa fick jag välja några produkter på Mary Kay-partyt jag var på i tisdagskväll. Jag valde sådant jag verkligen behöver och som jag vet att jag kommer att använda. Make-up- remover, foundation och en ögonskugga.

GodEl

Bortrest. Befinner mig i vidsträckta, vita landskap, Befinner mig i tystnaden, Ja, det är något speciellt med landsbygd, snö, kyla, blå himmel och sol.

Köpstoppet går fortfarande bra. Det krånglar till det lite det här med att jag är van att umgås med mina vänner och min familj över fika på café eller lunch på restaurant. Men de accepterar mitt beslut. Tågresan gick hur som helst hur bra som helst. Men mig hade jag bönsallad (som räckte till två måltider), två smörgåsar och frukt. Det gick mycket bättre än jag kunnat tro. MEN...det hade varit gott med en kopp kaffe på tåget. Faktiskt.

Har i dagarna funderat mycket över vår elförbrukning och var vår el kommer ifrån. Måste ta reda på det när jag kommer hem!  Har också läst lite på GodEl om Bra Miljöval beträffande el. Där står att läsa: " Bra Miljöval-märkt el kostar 1,88 öre extra i påslag per kWh inkl. moms. För en vanlig lägenhet, som förbrukar 3000 kWh per år, innebär Bra Miljöval-märkt el endast en merkostnad på 5 kr per månad."

Det är absolut värt att kolla upp! Någon som har erfarenhet av GodEl och kan dela med sig?

Finax ekologiska brödmixer

Hittade till min glädje att Finax har färdiga brödmixer som är ekologiska. (Det är ju inte alltid man orkar eller har tid att baka från grunden.) Idag bakade jag ekologiskt trekornbröd. Den här påsen kostar runt tjugan och räcker till två bröd.  Det var supergott och till morotssoppan var det rent gudomligt. Prova du också!


Nix Pix Karamell

I köpstoppets anda tog vi Ä N T LI G E N tag i ett annat återkommande probelm här hemma. Telefonförsäljare. Det har gått så långt att vi känner igen numren och inte ens orkar svara längre. MEN...det innebär att vi ibland får höra minst 15 signaler från telefonen innan det tar slut. Nu har vi anmält oss till NIX. Halleluja!

Kålrabbi och Alla Hjärtans Dag

Kålrabbin (som både Mia och KarinSch så väl visste - BRAVO!) blev en god soppa till middag idag. Men lite ekologisk rökt lax blev det både lite lyxigare och mer matig. Soppa är en ny favorit här hemma.

På lördag är det Alla Hjärtans Dag. Kommersiellt trams tycker många och struntar i att fira. Men jag tycker det kan vara ett utmärkt tillfälle att visa en medmänniska en omtanke. Det behöver inte vara med rosor eller choklad. (Men OM - finns det ju rättvisemärkt!) En trevlig present, som också gör skillnad är en sådan här. Köp en till dig själv och ge bort till någon du bryr dig om. Eller varför inte skänka en liten slant till BRIS. För andras barn är också våra medmänniskor.
 

Fairtrade

Idag inhandlades den första, men inte sista, fairtrade-produkten till den Forslundska hushållet. Vi har inte varit så uppmärksam på just den aspekten tidigare när vi handlat matvaror. Men när köpstoppet är över ska vi absolut besöka Fairtrade-affären nere i centrum igen. För där har vi faktiskt varit och snokat förr. Men det är en hel massa år sedan.

Köper du rättevisemärkt? Vilka varor köper du då? Vill du läsa mer om Fairtrade? Då gör du det här.


Lägesrapport

Kanske en lägesrapport är på sin plats efter en veckas köpstopp. Eftersom vi den mesta delen av veckan varit hemma och varit sjuka bägge två, har vi inte utsatts för några stora frestelser. Vi har faktiskt varit ordentliga och turats om att laga mat. Hade vi inte haft köpstopp skulle säkert någon snabbmat slunkit hem (läs kinamat). Det blir säkert svårare ju längre tiden går och speciellt nu när vi tar steget ut i världen igen.

Trots att vi knappt satt foten utanför dörren har vi konstaterat vad mycket reklam som kommer in i vårat hem och som faktiskt påverkar oss. (Då har vi ju ändå "Nej-tack"-skylten på dörren.) Dagstidningen är fullproppad av reklam, framför allt till helgen. Jo, helgnöjet i vår samtid är att shoppa! Dessutom finns mest varje dag någon inbladad reklam i tidningen, som dessutom inte går att tacka nej till! TV-reklam förstås och för att inte tala om all reklam på internet. Det gäller att tänka sig för - även när man inte har köpstopp. Det är lätt att lockas med...

Sorteringen av organiskt avfall har gått strålande. Vi har hittat ett system som fungerar och vi är faktiskt förvånade över vad lite "vanliga" soppåsar vi behövt slänga. Vi kommer således att fortsätta med det. Papperinsamlingen i vårat hushåll har också minskat avsevärt sedan skylten kom upp på dörren.  

Julafton varje fredag

Fredagar är roliga dagar nu för tiden. Då åker vi och hämtar vår grönsakslåda från Mossagården. Eftersom innehållet varierar och vi aldrig i förväg vet vad lådan kommer att innehålla - är det julafton varje gång! Den här veckan valde vi att prova en liten fruktlåda också. Vi är så nöjda! Vi har aldrig känt oss så här nöjda när vi lämnat Ica med vårat frukt och grönt. Och helt naturligt äter vi mer vegetariskt här hemma också.

Ett par nya bekantskaper har vi också fått göra tack vare grönsakslådorna. I förra veckan innehöll lådan jordärtskockor. De gjorde vi en fantastiskt god soppa på. Den kommer att bli en ny favorit här hemma. Den här veckan innehöll lådan den här grönsaken:



(Bilden lånad från www.medicallink.se)

Någon som vet vad det är och har smakat den? (Vi vet vad det är, men är nyfiken på om våra läsare vet det...)

Boirá - igen

I hegen provade vi det ekologiska vinet vi skrev om här. Vi var inte helt ense här hemma, men i korta drag tyckte vi så här.

Stefan: Gott vin. Och precis som försäljaren på Systembolaget sa, passade det bra till fläskfilégrytan vi åt.

Ingela: Helt OK rödvin, men jag hade förväntat mig mer med tanke på priset. Jag har en idé om att de billigare ekologiska vinerna kommer att smaka lika bra om än, kanske till och med, bättre.

Fortsättning följer...

Ekotrendigt

Köpstoppet går fortfarande bra. Även om jag tidvis tycker att pengarna "bränner" på kontot. Men tre saker/förändringar har jag redan gjort den här veckan till följd av köpstoppet.

1. Jag kokade varm choklad och vispade grädde hemma, som jag tog med ut på vinterpromenaden vid havet. Det vanliga är annars att vi tar en fika på café på eftermiddagen.

2. Jag valde att inte vara med på inskramlingen till en arbetskamrat som fyller jämt. Jag gick istället genom gömmorna och hittade ett vackert tennamband att ge bort som present.

3. Jag valde att bjuda hem en väninna på fika imorgon istället för att fika ute, vilket vi vanligtvis brukar göra. Hon var positiv till idén och tyckte det skulle bli trevligt.

I början av veckan damp det första numret av "Lantliv" ner på hallmattan. (Stefan är ansvarig för denna investering vilken i och för sig gjordes innan vi belutade om köpstoppet.) Men kolla på omslaget!

7 mysiga EKOresor

EKOlogiskt lantliv

Modernt MILJÖVÄNLIGT mode

Laga läckert EKOlogiskt

169 idéer EKOspecial

Det verkar ju som den kom i rätt tid i allafall och visst är det trendigt med EKO?



En sopa på att sortera?

Köpstoppet är inlett och Stefan har redan gett sig av till stugan för att röja lite. Inget Väla här inte! Själv är jag fortfarande dunderhängig i min förkylning, och mina bihålor är till salu om någon? Nähä, inte det...

Igår tog jag i allafall tillfället i akt att fundera lite över vår sopsorteringsförmåga. Det kan alltså ha sina ljuspunkter att behöva ligga i sängen en hel dag. Nåväl. Jag tyckte, efter att jag gjort vår lista, att vi inte är så pjåkiga. Men visst kan vi bli bättre!

Vi har sedan länge sopsorterat:

* Hårdplast
* Glas
* Aluminium
* Pappersförpackningar
* Tidningar
* Batterier
* Glödlampor

Något kortare tid även sorterat:

* Mjukplast

Och idag inför vi på prov att i en vecka sopsortera:

* Matavfall

Går det bra, och vi hittar ett hållbart system, kommer vi naturligtvis att fortsätta med det. Återkommer med rapport om hur det går. Sopsorterar du? Kan du bli lite bättre? Berätta!

Här har Helsingborg stad samlat frågor och svar om sopor.

En sak om dagen - Ingelas lista - Februari

Ingelas lista:

1. Veckotidningar som får flytta till svärmor
  
2. Två mjukdjur (lotterivinster) som skänkes till Kupan
 
3. Osedd DVD-film säljes på Tradera

4. Modifast-barer säljes på Tradera

5. Tennarmband som födelsedagspresent

6. Gamla mediciner åter till Apoteket

7. Pocketboken "Timmarna" via ett "skicka-vidare-projekt"

8. Två scarves skänkes till Kupan

9.  Två amaryllis till organiska avfallet

10. En uttjänt skärbräda  i soporna

11. Dammsugarpåsar till min gamla dammsugare som är kvar i Norrland och fortfarande i bruk

12. Ett par bruna skor (som är en vandringspokal mellan min mamma och mig) och nu således på väg tillbaka till henne

13. Två knoppbrädor till barnrum som ska säljas på bytesmarknad

14. Trasig grön väska i soporna

15. Trasiga strumpor i soporna

16. Halsband som Alla hjärtanspresent

17. Bok som Alla hjärtanspresent

18. Magneter som Alla hjärtanspresent

19. Julbroderi bortskänkes till Kupan

20. Scrapmaterial till systerdottern

21. Röda gardiner bortskänkes till Kupan

22. Gröna gardiner bortskänkes till Kupan

23. Tre kuddfordral i turkos bortskänkes till Kupan 

24. Sprucken matlåda från Tupperware i soporna

25. Turkos lampa till Kupan

26. Tre plåtburkar till Kupan

27. Två servettställ till Kupan

28. Klädförvaring till Kupan


En sak om dagen - Stefans lista - Februari

Stefans lista:

1. Oaktuella instruktionsböcker till pappersåtervinningen

2. Urtvättad, svart, ful pikétröja i soporna

3. Två par byxor till klädinsamling

4. Fotoframkallningsapparat till elektronikåtervinning + cd-rom skivor i soporna

5. Två modem till elektronikåtervinning

6. Stickad kofta, så ful att den går i soporna

7. Reklampennor till pappa (som samlar)

8. Tidningar till pappersåtervinningen

9. Tidningar till mamma

10. Halsdukar till klädinsamling

11. Kortärmad tröja till klädinsamling

12. Mössor till klädinsamling

13. En burk hemmagjord äppelchutney till mina föräldrar

14. En elljusslinga till elektronikåtervinning

15. Tidningar till pappersåtervinningen

16.  Ett par trasiga kalsonger till soporna

17. Badhanduk till soporna

18. En skorta till klädinsamling

19. En skinnhandske till soporna

20. Böcker bortskänkes till Kupan

21. Två mössor till klädinsamling

22. Två CD-ställ till Kupan

23. Trasig hårtork till elinsamlingen

24. Videoband i soporna

25. Gammalt headset i soporna

26. Gammal och uttjänt brandvarnare i soporna

27. Tre par hemvirkade pannlappar till Kupan

28. Köksredskap till Kupan

RSS 2.0