Tankar inför februari

Imorgon är det den 1:a februari och köpstoppsmånaden är således här. Jag (Ingela) ska villigt erkänna att tankarna virvlat fram och tillbaka sedan vi bestämde oss för detta. Jag har aldrig tvekat att genomföra det, men sedan vi bestämde oss har nya saker blivit inplanerade i februari, som skapar en del problem. MEN inte värre problem än att de ska gå att lösa. OCH det gör ju egentligen bara utmaningen mer utmanande och spännande. Nu får jag chansen att tänka kreativt och inte ta enkla genvägar hela tiden.
 
I mitten av månaden ska jag nämligen resa till Norrland, hem till familj och vänner, några dagar. Detta innebär en lååång tågresa på ca 9,5 timme, som sträcker sig över både lunch- och middagstid. Matfrågan måste alltså lösas med medhavd matsäck. Här är ALLA tips välkomna, eftersom jag alltid annars brukar köpa mig något att äta antingen på tåget eller på Stockholm Central. BRA TIPS KAN KOMMA ATT BELÖNAS! 

Hemresan blir inga problem eftersom jag flyger. Ja, jag vet att det är bedrövligt ur miljöperspektiv. Men tro mig när jag säger att jag verkligen försökte pussla för att kunna ta tåget hem också, men inte lyckades. Det fick bli en gyllene medelväg, och så får jag försöka kompensera den där flygresan på annat sätt.

Annars är vi peppade! Stefan längtar efter att vi ska ha tid att ta itu med loppis-lådorna i källaren, medan jag känner att jag vill fylla på frysen med något gott fikabröd att njuta av när längtan efter cafébesök blir för stor. Gärna något ekologiskt ur boken jag lånat på biblioteket, "Smaker från Saltå kvarn".



Ekologiska viner

Vi var på Systembolaget idag för att köpa vin till fredagens tjejmiddag. Vi passade då på att fråga om ekologiska viner och om det fanns något man kunde rekommendera. Dessvärre gjorde mannen i fråga ingen vidare reklam för de ekologiska vinerna, utan sa att de generellt var mycket dåliga. Och skulle vi köpa ekologiskt vin som var bra måste vi upp i prisklass. Nåväl. Vi köpte till sist hem ett par flaskor av Boirá, som han i allafall till sist sa "var OK". (Återkommer när vi provsmakat!)

Nja. Vårat intryck var att han egentligen inte kunde särskilt mycket om ekologiska viner. Något som vi finner märkligt eftersom efterfrågan tycks öka. Vi har också sedan tidigare läst att de ekologiska vinerna har oförtjänt dåligt rykte och att de blivit mycket bättre den senaste tiden. 

Nu blir det till att läsa på och vill du också göra det, kan du läsa mer på Ekovin.se.

Tradera mera

Ett bra ställe att sälja sina begagnade varor på är Tradera. Visst, det krävs en liten arbetsinsats, men jag har sålt allt mellan himmel och jord där, och på så sätt drygat ut exempelvis reskassan. Och jag hittat ett sätt som passar mig. Jag lägger aldrig upp varor till försäljning när jag har mycket annat kring mig, och aldrig mer än 5-6 st åt gången. Det är vad jag mäktar med och klarar av att hantera åt gången. Dessutom brukar jag kontrollera i förväg att jag inte har häcken full precis när auktionerna går ut.

Och sedan måste jag väl medge att jag gjort mer eller mindre bra fynd där själv också. Dvs själva varorna har jag aldrig varit missnöjd med, men ett hett tips är att bara buda på sådant du verkligen vill ha eller behöver...även om det är billigt...

Städa med hänsyn till naturen

I söndags hade vi städdag här hemma. Plötsligt visste vi inte om de städartiklar vi vanligtvis handlar i affären är miljömärkta. Ofta går sådana inköp på rutin, baserat på vad man vanligvis brukar köpa. Därför fick vi inventera städskåpet för att kontrollera hur det stod till med miljömärkningarna. Och vi fick klart godkänt! De flesta av artiklarna var antingen märkta med Svanen eller Bra miljöval. Och nästa gång något ska fyllas på kommer vi absolut att kontrollera att produkten är miljömärkt.





Ekologiskt

När klimatsmartdebatten tog fart häromåret var vi helt inställda på att köpa ekologiska matvaror. Ända tills vi såg prisskillnaden! Då tog ekonomin över och miljömedvetenheten försvann med den. Men vi beslutade oss i allafall för att

1. alltid köpa ekologisk mjölk och filmjölk. Det är matvaror vi köper V A R J E gång vi handlar och numera tänker vi inte ens på den eventuella prisskillnaden.

 

2. alltid jämföra priset mellan matvaran och det ekologiska alternativet. Rågflingorna som vi använder till vår musli är ex billigare i kravodlad variant...

Nu tyckte vi det var dags att prova på något nytt och utöka vårat ekologiska handlande och ätande. Och i fredags kom premiärlådan med grönsaker från Mossagården. Dessutom kunde vi inte låta bli att köpa ett bröd också, som var jättegott. Gör ett besök i ekobutiken du med och låt dig inspireras! På fredag kommer låda nummer två hem till oss.


Idka återbruk

Ett bra sätt att idka återbruk är att ge bort saker, som på så sätt får fylla sin funktion lite till. Idag har jag skänkt bort lite tidningar till svärmor. Hon brukar i sin tur ta med dem till äldreboendet hon arbetar på. Tanterna där gillar våra gamla tidningar.

En annan idé är att skänka tidningar till vårdcentraler eller varför inte till Akutmottagningen på din ort. Där finns stort behov av tidningar att bläddra i, när väntetiden blir lång och tråkig.  



Och imorgon flyttar lite av mina kläder in i en väninnas garderob. Om de inte passar eller om hon inte tycker om dem, får de åka vidare till Röda Korsets "Kupan".


Tre små saker

Det snurrar i våra huvuden. Vi har så mycket vi borde skriva om, men vi får ta det som det kommer. Idag tänkte vi bjuda på tre små tips som inte på något sätt är nya, men som vi kommit på att vi faktiskt numera gör per automatik.

1. Vi återanvänder våra papperspåsar när vi storhandlar. De ligger alltid i bilen färdiga att ta med in i affären. När de börjar gå sönder får de följa med i soprummet. Där hittar vi ofta nya fräscha påsar som någon bara burit dit sina tidningar i. 



2. Vi använder alltid vår vattenkokare när vi ska koka ex. pasta eller potatis. Lite vatten i grytan, locket på den och plattan på. När vattnet i kokaren kokar häller vi över det i grytan. (Där också vattnet 9 gånger av 10 precis börjat koka.) Spar både tid och energi!



3. I vår lägenhet installerade man strax före jul nya termostater. Behjärtansvärt, men av och till tror vi att vi ska frysa ihjäl. Ja, vi vet att jag ska ta på oss en extra kofta, men hade det kanske varit bättre att börja med att täta fönstren? Nåväl. När vi använt ugnen färdigt öppnar vi den alltid på glänt, så tar vi till vara på eftervärmen och köket blir varmt och skönt.


Alla dessa saker

Som jag tidigare skrivit kommer Köpstopp-projektet att innefattas utav två delar till. Det ena är att försöka att göra något litet för miljön varje dag. En del saker är så enkla och banala att jag nästa blir generad vid tanken på dem. Tanken är att att vi då och då ska kunna komma med små tips. Alla är inte revolutionerande nya, men ändå viktiga. Alla bäckar små...Och om inte annat blir du kanske varse att du redan idag FAKTISKT redan gör något för att förbättra vår miljö.

Den andra saken är att vi varje dag ska göra oss av med minst en sak var från vårt hem. Saken ska helst inte kastas bort (om så är fallet ska den naturligtvis sopsorteras) utan antingen ges bort i present, skänkas till välgörenhet, säljas eller återvinnas på annat sätt.


Pappersreklam

Vi har också bestämt oss för att med små saker försöka förbättra vår miljö. Det första steget, eftersom vi inte ska konsumera framöver, var att avsäga oss reklam. Vi är medvetna om att vi är sena med att vidta denna åtgärd, men vi har inte varit helt överens tidigare. Nu var det ju glasklart att vi inte behöver reklamen!


Regler för köpstoppet


Reglerna för köpstoppet (OBS! Kan komma att revideras innan februari!)


Vad är nödvändigt och vad innefattas INTE av köpstoppet?


* Mat och dryck, dock inte alkoholhaltiga sådana
* Läkar- och tandläkarbesök och medicin
* Ev. akut bilreparation (eftersom vi behöver bilen för att ex kunna storhandla)
* Förbrukningsartiklar, som inte redan finns hemma (Finns ex servetter får inte nya sådana inhandlas)

Vad innefattas av köpstoppet?

Ex: böcker, cdskivor, scrapbookingartiklar, tidningar, elektronik/apparater, kläder, smink, skönhetsartiklar, heminredningsartiklar, café- och restaurantbesök, biobesök, V75 och trisslotter, alkohol

Undantaget är också café- och restaurantbesök jag (Ingela) gör i tjänsten och som därför min arbetsgivare betalar. (Detta är nödvändigt för att jag ska kunna göra mitt jobb.) Undantaget är också sådant som vi i övrigt blir bjudna på. (Men det får INTE innebära någon strategisk inblandning från vår sida!)

Vi är också överens om att vi inte ska leva något asketliv utan leva normalt utan onödig konsumtion.

Välkommen till vår nya blogg!

Bakgrunden till den här bloggen, och februarimånads projekt är den här boken!



Ann-Christin Gramming har här skrivit om sitt år med köpstopp, samt reflekterat kring vår tids konsumtion, miljöproblem och tidsbrist. Jag fullkomligen slukade den på ett par dagar och pratade inte om något annat här hemma än just de här boken.

Bakgrunden till att jag läste boken (ja, till och med valde att KÖPA den) är att jag under en längre tid funderat mycket på min egen konsumtion och de krafter som styr den. Varför känns det som om pengarna bränner i plånboken när jag inte behöver köpa något? Vad är det för kick som sätter in när jag får handla något "onödigt"?  Och varför hör jag mig själv ofta sucka och stöna och högt utbrista "Men gud, vad mycket saker vi har!"!

Min man och jag (vi har inga barn) bestämde oss för att prova på köpstopp under en månads tid (februari 2009). Vi har satt upp tydliga regler för vad köpstoppet ska innefatta respektive vad vi anser är nödvändigt. Vad som är nödvändigt påpekar Gramming i sin bok är högst individuellt och varierar hårt mellan person och person. Mer om det i ett senare inlägg.

Vad vill vi nu med detta?

Vi vill se:

1. Hur mycket pengar har vi sparat när månaden är slut?
2. Har vi fått mera tid att göra andra saker om vi inte konsumerar?
3. Vilka krafter utsätts vi för och vilka svårigheter kan vi tänkas stöta på?
4. Kan vi lära oss något om oss själva och vår samtid genom att ta en månads köpstopp?

Jag vill starkt poängtera att pengarna inte är det huvudsakliga skälet för vårt köpstopp. Men eftersom vi anser oss redan idag vara sansade i vårt konsumerande, men trots det inte har några stora summor kvar på våra konton vid månadens slut, blir det spännande att se om där blir någon förändring.

Vårat projekt innefattar också två andra delar, som jag kommer att berätta om i senare inlägg, men som faktiskt redan påbörjats.

Kul att du vill följa med oss på denna resa! Bloggen hoppas jag ska inspirera även dig att börja fundera och reflektera, men den blir i första hand ett viktigt redskap i vår dokumentation av vårat projekt! 

RSS 2.0