På resande fot

Åter i mitten av maj! Ses då!


Organic Taco Spice Mix

Hittade av en tillfällighet denna i min butik och var naturligtvis tvungen att testa. Tyckte att smaken var en aning för pepprig, men får godkänt i allafall.


Släng inte maten - delrapport

Åh, vad jag mår dåligt när vi varit tvungna att slänga matvaror den här månaden! Logglistan är långt ifrån tom, vilket jag hoppats att den skulle vara. MEN jag har också börjat fundera hur vi ska kunna undvika onödigt slängande i framtiden.

(Hittar inte logglistan i skrivandets stund. Vet i tusan var den tagit vägen! Just nu är det lösbladssystem som gäller...)

Hittade en intressant och läsvärd artikel istället. Håll till godo!

Kakaokatastrof

Satte kolan i halsen och med ens smakade den inte lika gott...


Sortera påsken rätt

Helsingborgsstad och NSR ger med jämna mellanrum ut "Kretsloopen", som innehåller matnyttig information om källsortering. Bjuder här på ett smakprov på hur du sorterar rätt i påsk! Imorgon åker jag till Blåkulla. Ses efter helgen!
Glad påsk!




Tankar i däckbytartider

Nu är våren här i Skåne och i helgen var det dags att byta till sommardäck på bilen. Och i samma veva som man byter däcken vill många passa på att tvätta upp sin lilla skönhet - blank lack blänker ju i solskenet, eller hur?

I dagens tidning (Helsingborgs Dagblad 7 april 2009) läser jag  med föfäran att "de flesta väljer att tvätta sina bilar så att vattnet rinner ner i dagvattenbrunnar". Och vad finns i tvättvattnet? Olja, kemikalier och tungmetaller, som på så sätt förorenar våra sjöar och hav.

Jag som trodde att allt fler använder sig av de tvättstationer som de senaste åren poppat upp som svampar ur jorden. Det gör vi och aldrig har det varit så roligt att tvätta bilen. (Det gäller att hinna så många moment som möjligt på poletten. OM man inte kan kosta på sig ytterligare en polett. Men vari ligger då sporten frågar sig min man?)

Och vill man rengöra i sakta mak och ta god tid på sig, finns ju de gamla hederliga tvätthallarna kvar. Och vill man inte själv göra jobbet finns ju de automatiserade tvättarna att ta till. Alternativen är flera för att vi även nästa sommar ska kunna bada i havet eller i sjön!


Återvinningsscrappa

I helgen var jag på Mini-mara. Det är en träff för oss intresserade och roade av scrapbooking. Under helgen fanns flera utmaningar att ta sig an, men en stack ut lite extra tycker jag. Det var en utmaning som sträcker sig månaden ut som går att på att skapa en återvinningslayout (återvinningsLO). Tolkningen av temat var fri. Men arrangörerna ville att jag här på bloggen skulle tipsa om lite material som går att använda.

Tänk på att nedanstående material inte alltid är syra- eller ligningfria, men likväl kreativa att använda sig av.

* Kartong av olika slag går alldeles utmärkt att göra egna chipboardfigurer av. Klä i papper eller måla. Använd som pärmar till minialbum.

* Gör tags av ettiketter av den typ jag visade i ett inlägg här tidigare. Eller varför inte använda etiketter från vin- eller ölflaskor som dekorationer. Och ta vara på de små säkerhetsnålarna som ofta sitter på klädesplagg. Och ibland till och med små kulkedjor.

* Nät som det varit frukt i, exempelvis apelsiner.

* Jag sparar alltid banden från kläder, som används för att plagget ska hänga bättre på galgen. Ofta fina sidenband i olika färger. Inte så långa, men fyller ofta sin funktion vid mindre projekt.

* Utslitna kläder plockat jag ofta bort knapparna på. Och sparar alltid extraknappar som följer med nyköpta kläder.

* Silkespapper kan för den händige omvandlas till vackra blommor och blad.

* Blommor och blad från tråkiga och omoderna ljusmanchetter är rena guldgruvan för en scrappare.

* Presentsnören i papper kan vara fina och praktiska att använda. Och natursnören. För de som gillar det. =)

* Fina förpackningar eller askar kan kläs i papper och användas som fina presentkartonger. Eller att förvara sina scrapsaker i.

* Kapsyler var väldigt inne ett tag. Kanske dags att ge dem ännu en chans? Fila, måla eller klä i papper. Dekorera med bilder eller bokstäver. 3D-effekten får du på köpet!

* Wellpapp modell mindre.

* Bubbelplast kan ju användas till att måla på för att ge ett spännande mönster på exempelvis ditt bakgrundspapper.

* Aluminiumhöljet till ett värmeljus kan med fördel användas som färgkopp till exempelvis akrylfärg. Se bara till att det är rent först. (Kom just på att jag ofta använder en engångstallrik, som sedan åker direkt i soporna. Rent miljövidrigt och måste förbättras å det genaste!)

* Trasiga smycken kan bli vackra charms. Eller tvärtom!

* Gör kort av spillbitar. Klipp ut bokstäver ut veckotidningar såsom man gjorde "förr i tiden".

* Cellofan som är helt och rent kan användas som omslag till exempelvis kort eller små presenter.

* Gamla spetsar går att köpa billigt på loppisar. Ofta handknypplade och mycket vackra!

* Tänk kreativt när du vill använda stämpar. Stämpla med en läskedrycksflaska eller vinflaska. Kan bli hur snyggt som helst!

Har du egna tips och idéer på hur man kan återvinningsscrappa?! Kommentera och dela med dig!

Lappfundering

I födelsedagspresent av min man fick jag nya träningskläder. Det stod högt upp på min önskelista, eftersom de andra blivit för stora. Ett tydligt lyx- och I-landsprobelm med andra ord. Och idag när jag skulle använda dem för första gången och tog bort alla lapparna från kläderna, fyllde jag nästan hela papperskorgen. Det var väl i och för sig en överdrift, men jag kunde inte låta bli att lägg in dem i scannern för att visa er här. Min man tror att kläder med fler lappar säljer bättre. Dvs om all information om ett plagg inte får plats på en lapp, då är det nog väldigt speciellt. Vad tror ni?

 
Dessa lappar fanns på tre plaggen. Den ovala längst upp till vänster är dessutom dubbel. Det översta lagret är av plast.


Natur och Retur

Sedan länge köper vi Edets toalett- och hushållspapper EXTRA. Mycket papper på rullarna och enkelt att bära hem till vårat lilla hushåll. Att det är svanenmärkt upptäckte jag först häromdagen. Vissa inköp går liksom bara på rutin.

Tog  därför tillfället i akt att även läsa texten på baksidan av plastemballaget. Upptäckte då till min stora glädje, att ett inköp på rutin inte alltid är ett dåligt inköp...


RSS 2.0