En sopskenshistoria

Ibland är människor underliga, korttänkta och kanske en aningen missunsamma.

Var på soptippen idag och skulle slänga trädgårdsavfall. Mellan de små gröna containrarna gick en kvinna med en fantastiskt vacker svart lykta i handen. Hon tittade sig omkring för att se i vilken av containrarna hon skulle slänga den.

Jag såg framför mig hur fin den skulle vara i vår lilla koloniträdgård och när hon stack ner handen i en container (dessutom fel -  för en metallförpackning är väl ändå inte en lykta?) ropade jag  "Nej". Jag gick bort till henne och sa att inte ska du väl kasta den? Hon svarade att "jo", det skulle hon. Då frågade jag om inte jag skulle kunna få den istället. Svaret blev "Varför det?". 

Aningen förvånad och skamsen svarade jag att den skulle vara jättefin i min lilla koloniträdgård. Men hon sa att den var trasig, och att den inte tålde att stå ute, för hon hade minsann redan haft den ute. I mina ögon var den lilla rosten på lyktan supercharmig och helt i den stil jag vill ha det. (Och om inte annat kunde jag ha tagit reda på det gigantiska starinljus som fortfarande fanns kvar i den.) Men jag gav upp, eftersom jag förstod att hon inte hade för avsikt att skänka mig hennes lykta, som hon bestämt sig för att kasta bort. 

Undra vad hon tänkte på, när hon åkte iväg i sina stora stadsjeep från soptippen? Knappast på en liten sopa som jag, som tigger lyktor på sopstationer...

Earth Hour 2

Igår hängde vi på den övriga miljonen hushåll som släckte ner sina hem mellan 20.30 och 21.30. Vi låg i varsin soffa och pratade och varvade ner efter dagens födelsedagsfirande. Vi tände inte ens igen utan gick och la oss, fortfarande trötta efter fredagens fest. (Ja, jag vet. Man är ingen ungdom längre! Suck!)

Min syster och hennes familj skulle också släcka ner. De stora barnen hade uppmuntrats från skolan och jag gillade deras koncept, som hela familjen såg framemot. De skulle tända brasa i öppna spisen och grilla marsmallows och dricka hemmagjord citrondricka, som äldsta tösen skulle fixa. Och sedan skulle de spela spel tillsammans hela familjen i ljuset av en massa stearinljus.

Heja på! Jag kräver en Earth Hour i veckan. Minst.

Släng inte maten!

Efter att ha läst ett par artiklar i Icakuriren om å ena sidan all mat vi slänger och å andra sidan friganer, kommer aprilmånads utmaning att handla om just detta. Men först några rader om artiklarna jag läst.

Visste du att

* man räknar med att en genomsnittlig barnfamilj i Sverige slänger mat för ca 8000 kronor om året?

* den energi som krävs för att producera all slängd mat motsvarar de årliga utsläppen av ca 700 000(!) bilar?

* en några år gammal studie visar att ungefär 20 procent ätbar mat slängs?

Visst är det svindlande siffror?! Visst får man sig en tankeställare?


Jag hade inte tidigare hört talats om friganer innan  jag läste artikeln i Icakuriren. En frigan är en mataktivist som vill stoppa slöseriet med mat. I artikeln får vi följa en man som nattetid besöker matvaruaffärers containrar i jakt på ätlig mat. Och han har sedan i höstas hämtat upp till 70 procent (!) av sin mat från dessa containrar. Ofta hittar han matvaror där inte ens bäst före datumet passerat. Mycket intressant och tankeväckande! Inte minst för att bäst före datum-diskussionen duggar tätt här hemma också.

Jag minns när jag för ca 15 år sedan arbetade i en av dåtidens ganska ovanliga stormarknader. Vi slängde dagligen bröd och andra matvaror i massor. Någon frågade om vi inte istället kunde äta upp dem i personalmatsalen. Men det var inte tillåtet! Jag minns att jag tyckte det kändes förskräckligt att kasta kundvagnar med "gammalt bröd" i  soporna medan det finns människor i världen som inte har mat för dagen.

Månadsutmaningen i april har jag hämtat från Bett R Worlds hemsida. (Som f ö är en mycket bra sida med många intressanta utmaningar!) Vi ska alltså väga och logga all mat som går i soporna. Allt ska dokumenteras och en förklaring ska också finnas med varför den slängs. Det ska bli spännande och intressant eftersom vi bägge upplever att vi inte slänger bort speciellt mycket mat. Men kanske kan det minskas ytterligare? Helst till ingenting.

Akilles cykel är röd

Det är ibland lätt att det låter som om vi är sååå miljömedvetna och inte har några miljömässiga akilleshälar alls. Jag, Ingela, har en. En stor. Jag tar nämligen gärna bilen när jag ska någonstans. Även om det bara är en kortare sträcka. Och det är ett stort miljöbrott, som inte legaliseras av vare sig köpstopp eller inhandling av grönsakslådor eller byte av elbolag till GodEl.

Men nu, i takt med att det blir varmare och soligare ute, har jag bestämt mig för att äntligen komma igång med att cykla till jobbet. Idag blir andra dagen. Och faktum är att bilen stått orörd på parkeringen sedan i måndags. För jag har också cyklat till träningen den här veckan. Två gånger.

Jag har en fundering på ett projekt att genomföra här hemma under aprilmånad. Jag måste bara förankra det hos Stefan också. Och kanske fortsätter vi med "En sak om dagen" under april också. För än finns det mycket att rensa bort i röran. Målet är att kunna avveckla ett av alla våra källarförråd.

Min musli

Idag har jag äntligen kommit mig för att göra en beställning från Min Musli. Tidigare har jag gjort egen musli, men vi känner att vi behöver lite omväxling. Vi har dessutom hunnit prova ett par olika från matvarubutiken, men de har inte varit till belåtenhet. 

På hemsidan blandar man sin egen musli utifrån ett stort antal olika gryner och sädesslag, frukt, nötter och frön. Och det bästa av allt! Alla ingredienser är EKOLOGISKA!

Återkommer med utlåtande när vi har smakat!

Hmm...

vad är det som händer när jag känner att jag MÅSTE köpa något idag som belöning för att jag arbetat hela helgen? Jag behöver ju ingenting...trots allt... 


100 sätt att rädda världen

"Den här boken innehåller 100 konkreta tips på vad du som individ kan göra för en mer hållbar framtid." Det är baksidestexten på boken som Johan Tell skrivit. Det är en intressant och tankeväckande bok, som också finns i pocket. Läs, reflektera och handla! 



Förresten träffade vi på GodEl på IKEA här i veckan. De berättade att de numera bara levererar el märkt "bra miljöval". Så snart kommer det i ett hushåll nära mig. Kanske nära dig också?

Earth Hour

Släck för en ljusare framtid lördagen den 28 mars kl.20.30. Du hänger väl på? Läs mer här!

Miljövänlig scrapbooking

Eftersom jag vet att det finns en och annan miljövän här,  liksom jag, har scrapbooking som hobby länkar jag till två sidor att själv ladda ner ur senaste numret av Scrapbooking mm. Kanske kan det inspirera någon att anta utmaningen att scrappa av återvunnet material?

Från trädgård till tallrik

Igår var det dags för premiär på SVT 2 för "Från trädgård till tallrik". I 6 program ska vi här få lära känna och följa paret Sarah och Monty Don i engelska  Herefordshire, som odlar sina grönsaker ekologiskt i sin trädgård och sedan lagar god mat av dessa.

Våra förväntningar var höga. Kanske för höga? Gårdagens program bjöd inte på så många nyheter förutom att det är bra att plantera gräslök runt sitt morotsland, eftersom det håller morotsflugan på avstånd. Och så att det tar så lång tid för palsternackor att gro, att man hinner odla rädisor i samma jord under tiden.

Men mest orolig blev jag över Herr Dons tempo. För inte måste man väl springa in i köket med sin hink med nyupptagen färskpotatis och i farten riva av myntan ur krukan? Även om han bedyrande att potatisen redan efter en timma ur jorden börjar tappa smak. Och måste han slå i pålarna i marken med sådan frenesi att jag känner att jag får hjärtklappning där jag liggger i soffan och försöker varva ner inför helgens ledighet?
 
Nja, Herr Don borde ägna sig lite mer år "slow gardening". Det är i allafall vad vi föredrar.

Hushålla med energi

Usch, vad dåliga vi varit ett tag på att uppdatera bloggen! Vårtröttheten, och i viss mån en och annan infektion, har slagit till med full kraft. Och precis lika viktigt som det är att hushålla med annan energi, är det viktigt att hushålla med sin egen. Eller hur? Därför har det varit mycket vila och boklyssnande ett tag. Och så har vi försökt komma ut på dagliga raska promenader. Allt för att också fylla på energiförråden.

Som sagt köpstopppet är över rent officiellt. Men faktum är att vi fortfarande tänker oss för vad det är vi shoppar. Och i morse vid frukosten konstaterade vi att vi inte handlat något onödigt hittills den här månaden heller. Fikat eller ätit ute? Nej, faktiskt inte. Och matkassan är också välfylld trots att snart halva månaden gått. Men det viktigaste av allt - vi känner inte att vi avstår från något.

Nu väntar förvisso ett ganska stort inköp, eftersom vår nybyggda kolonistuga ska få ett kök. Men IKEA ska man väl fortfarande inte bevista om lördagarna vá?



Du är väl medveten om att mycket av din elektriska apparatur drar energi även när den är avstängd?! Den här använder vi numera till vår dator.

I love eco

Just nu kör ICA kampanj på sina egna ekologiska produkter. Passa på att prova något nytt! Läs mer och inspireras HÄR.



(Bilden är lånad från Icas hemsida.)

Finax ekologiska brödmixer - igen

I dagarna testade vi ytterligare en av Finax brödmixer. Ekologiskt pumpabröd. Jättegott det med!  Rekommenderas!


En sak om dagen - Ingelas lista - Mars

Ingelas lista:

1. Rosa örhängen till Kupan

2. Kökskrok till Kupan

3. Zinkfat til Kupan

4. Halmhjärta till Kupan

5. Mässingljusstake till Kupan

6. Två porslinsmuggar till Kupan

7. Två porslinsramar till Kupan

8. Påskkruka till Kupan

9. Servettringar i nysilver till Kupan

10. Diverse porslinssaker till Kupan

11. Adventljusstake i keramik till Kupan

12. Ett gäng skönlitterära böcker till Kupan

13. Grå och lila teservis till Kupan

14. Frostad glasvas till Kupan

15. Sparbössa till Kupan

16. Diverse tavlor till Kupan

17. Ampel i keramik till Kupan

18. Två ljuslyktor till Kupan

19. Brevkniv till Kupan

20. Två porslinfat till Kupan

21. Vinröd väska till Kupan

22. Diverse videoband i soporna

23. Fyra skönlitterära böcker till Kupan

24. Röd uttjänt tröja i soporna

25. Uttjänt tvålfat i soporna

26. Uttjänta långkalsonger i soporna

27. Uttjänt blomsterpinne i soporna

28. Ett par krukväxter till komposten

29. Rosa skjorta till klädinsamling

30. Rosa tröja till klädinsamling

31. Veckotidningar till svärmor


En sak om dagen - Stefans lista - Mars

Stefans lista:

1. Två porslinsvaser till Kupan

2. Uttjänta verktyg till soporna

3. Två asieninspirerade prydnadssaker till Kupan

4. Supporterprylar till Kupan

5. Oanvänt vätskebälte till Kupan

6. Korkunderlägg i soporna

7. Kokböcker till Kupan

8. Diverse böcker till Kupan

9. Diverse souvenirer till Kupan

10. Uttjänt trådlös mus i elektronikåtervinningen

11. Uttjänt vaxduk i soporna

12. Oanvänt spel i trä till Kupan

13. Två uppläggningsfat till Kupan

14. Två blomvaser i glas till Kupan

15. Hantel till Kupan

16. Julprydnadssak i keramik till Kupan

17. Databöcker till Kupan

18. Två slipsar till klädinsamling

19. Väska till Kupan

20. Tre teaterprogram till Pappersåtervinningen

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

En sak om dagen - igen

Åh, vad det är skönt att rensa ut gamla saker! Vi har tyckt att det fungerat så bra, att i skrivandet stund är februari-listan fylld och mars-listan påbörjad (och snart avslutad). Uppdatering om köpstoppsmånaden hoppas jag kunna plita ner en av de närmsta dagarna! 

RSS 2.0