Släng inte maten!

Efter att ha läst ett par artiklar i Icakuriren om å ena sidan all mat vi slänger och å andra sidan friganer, kommer aprilmånads utmaning att handla om just detta. Men först några rader om artiklarna jag läst.

Visste du att

* man räknar med att en genomsnittlig barnfamilj i Sverige slänger mat för ca 8000 kronor om året?

* den energi som krävs för att producera all slängd mat motsvarar de årliga utsläppen av ca 700 000(!) bilar?

* en några år gammal studie visar att ungefär 20 procent ätbar mat slängs?

Visst är det svindlande siffror?! Visst får man sig en tankeställare?


Jag hade inte tidigare hört talats om friganer innan  jag läste artikeln i Icakuriren. En frigan är en mataktivist som vill stoppa slöseriet med mat. I artikeln får vi följa en man som nattetid besöker matvaruaffärers containrar i jakt på ätlig mat. Och han har sedan i höstas hämtat upp till 70 procent (!) av sin mat från dessa containrar. Ofta hittar han matvaror där inte ens bäst före datumet passerat. Mycket intressant och tankeväckande! Inte minst för att bäst före datum-diskussionen duggar tätt här hemma också.

Jag minns när jag för ca 15 år sedan arbetade i en av dåtidens ganska ovanliga stormarknader. Vi slängde dagligen bröd och andra matvaror i massor. Någon frågade om vi inte istället kunde äta upp dem i personalmatsalen. Men det var inte tillåtet! Jag minns att jag tyckte det kändes förskräckligt att kasta kundvagnar med "gammalt bröd" i  soporna medan det finns människor i världen som inte har mat för dagen.

Månadsutmaningen i april har jag hämtat från Bett R Worlds hemsida. (Som f ö är en mycket bra sida med många intressanta utmaningar!) Vi ska alltså väga och logga all mat som går i soporna. Allt ska dokumenteras och en förklaring ska också finnas med varför den slängs. Det ska bli spännande och intressant eftersom vi bägge upplever att vi inte slänger bort speciellt mycket mat. Men kanske kan det minskas ytterligare? Helst till ingenting.

Kommentarer
Postat av: Sonja T

Mmmmmm.... och likaså inom vården... äldreboendena - SÅ mycket mat där slängs om inte dom gamle äter upp! Mängder alltså:(

Helt vansinnigt!



Kram Sonja

2009-03-31 @ 22:02:26
URL: http://sonjassmttogott.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0